Ažurirano 18.03.2016

Pošaljite i vi vaše fotografije

product

|

Predivni krajevi

product

................

|

Uživajte

product

|

Zlatibor


Zlatibor
Zlatibor je najpoznatija starovlaška visoravan. To je, peridotitki lakolit i jedna od najvećih serpentinskih masa u Srbiji. Prostire se na površini od oko 300 km2, dugačka je 30 km, a široka i do 15 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Površ je okružena uzvišenjima: Tornik (1496 m), Čigota (1422 m), Murternica (1480 m) i drugim manjim sa kojima zajedno čini Zlatibor u širem smislu. Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lečilište. Zlatibor se nalazi na severom delu oblasti Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Polimlja. Obuhvata predele triju opština Republike Srbije: Čajetinu, Užice i Novu Varoš u Zlatiborskom okrugu.
Južna i istočna granica Zlatibora su reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Republikom Srpskom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom. Zlatibor je oduvek imao veliki pogranični značaj. Na brdu Cigli kod Jablanice i danas se raspoznaje granica Srbije sa dvema carevinama - Austrougarskom i Turskom.
Stari naziv za planinu Zlatibor je Rujno (Rujan) čije ime potiče od žbunaste biljke ruj (Rhus cotynus) kojom je čitava oblast bila veoma bogata i koja se koristila za štavljenje i bojenje kože.

"Zlatibor"

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.